

حسابداری فروشگاهی
حسابداری فروشگاهی یکی از مهمترین ارکان در هر فروشگاهی می باشد. اگر شما در یک فروشگاه به عنوان حسابدار مشغول به کار شده اید، باید به نحوه ثبت اطلاعات حسابداری خرید و فروش در فروشگاه ها اطلاع کامل داشته باشید. مدیریت فروشگاه از طریق این اطلاعات می تواند به میزان سود و زیان، موجودی کالاها و در نهایت وضعیت مالی فروشگاه اشراف کامل داشته باشد. چنانچه قصد دارید با نحوه صحیح ثبت اطلاعات در حسابداری فروشگاهی آشنا شوید تا انتهای مقاله با آرمان حساب همراه باشید.
به طور کلی به حسابداری هر شرکت و فروشگاهی که به خرید و فروش کالا می پردازند، حسابداری بازرگانی می گویند. حسابداری فروشگاهی به بررسی خرید، فروش، سود و زیان فروشگاه هایی می پردازد که به صورت عمده کالاهایی را خرید کرده و به صورت خورده فروشی در اختیار مصرف کننده قرار می دهند.
از دیگر مواردی که در حسابداری فروشگاهی رصد می شود می توان به موارد زیر اشاره نمود.
1- ثبت فاکتورهای خرید و فروش و همچنین دریافتی ها و پرداختی ها
2- کنترل موجودی های انبار
3- تهیه فاکتورهای رسمی و مالیاتی
4- تهیه و تنظیم صورت های مالی از قبیل ترازنامه، صورت سود و زیان
5- محاسبه حقوق پرسنل
اهمیت حسابداری فروشگاهی
فرض کنید فروشگاهی هیچ کدام از اطلاعات خرید، فروش، دریافت و یا پرداخت های خود را ثبت نکند. مدیریت این فروشگاه پس از مدتی به دلیل عدم اطلاع دقیق از گردش های مالی، گردش کالا و عدم اطلاع درست از میزان سود و یا حتی زیان فروشگاه به مشکل می خورد و حتی امکان ورشکستی نیز وجود دارد. به همین دلیل حسابداری فروشگاهی یکی از مهمترین ارکان در بقای کسب و کار فروشگاهی می باشد.
مدیریت فروشگاه با بررسی اطلاعات ثبت شده در حسابداری فروشگاهی می تواند به درآمدها و هزینه های فروشگاه دسترسی داشته باشد و از این اطلاعات در جهت کاهش هزینه ها، افزایش درآمد و در نهایت افزایش سوددهی مجموعه استفاده نماید.
اشتباهات مکرر در حسابداری فروشگاهی
ممکن است برخی از اشتباهات توسط مدیریت فروشگاه ها به دلیل مشاغل کاری زیاد به صورت متوالی رخ می دهد که پس از مدتی باعث ضرر و زیان گسترده به کسب و کار می شود. برخی از این اشتباهات عبارتند از:
1- عدم استخدام حسابدار کارآزموده و با تجربه در زمینه حسابداری فروشگاهی
2- عدم کنترل موجودی انبارها
3- عدم پیگیری دقیق درآمدها و هزینه ها
4- عدم پیگیری دقیق جهت وصول مطالبات
5- عدم توجه و رسیدگی به امور مالیاتی فروشگاه
6- عدم توجه به حساب موجودی کالا و ارزش ریالی آنها
انواع فروش در حسابداری فروشگاهی
در حسابداری فروشگاهی آشنایی با انواع روش های فروش کالا و نحوه ثبت آن ها بسیار حائز اهمیت می باشد که در این قسمت به بررسی و مرور آن می پردازیم.
فروش نقد
در این روش همزمان با فروش کالا و تحویل آن به مشتری وجه آن دریافت می گردد. ثبت سند حسابداری در فروش نقد به شیوه زیر می باشد.
نام حساب | بدهکار | بستانکار |
صندوق (بانک) | ***** | |
فروش | ***** |
فروش نسیه
در این روش فروشنده در ازای توافق خود با مشتری بر سر زمان تسویه فاکتور، کالای خود را طبق فاکتور تحویل می دهد تا در تاریخ مورد توافق وجه آن را دریافت نماید. سند صادر شده در فروش نسیه به صورت زیر می باشد.
نام حساب | بدهکار | بستانکار |
حسابهای دریافتنی (اسناد دریافتنی) | ***** | |
فروش | ***** |
فروش از طریق پیش پرداخت
در این روش مشتری وجهی را به عنوان بیعانه به فروشنده پرداخت می نماید تا طبق توافق قبلی بین طرفین در تاریخ مشخص کالای خود را تحویل بگیرد.
فروش اقساطی
در فروش اقساطی فروشنده کالای خود را با قیمتی مشخص به مشتری خود تحویل می دهد و مشتری موظف به پرداخت مبلغ فاکتور در طی یک بازه زمانی مشخص در اقساط ثابت می باشد. لازم به ذکر است در فروش اقساطی ممکن است بخشی از مبلغ به صورت نقد در هنگام تحویل کالا دریافت گردد و مانده حساب به صورت اقساط ثبت شود. برخی از نرم افزارهای حسابداری از قبیل نرم افزار آرپا مجهز به زیر سیستم فروش اقساطی می باشند.
فروش امانی
در این روش شخصی بخشی از کالاهای خود را به صورت امانت در اختیار شخص دیگری قرار می دهد تا در صورت فروش بخشی از سود حاصل از فروش را طبق توافق قبلی دریافت نماید.
انواع تخفیفات فروش
یکی دیگر از مسائل مهم در حسابداری فروشگاهی، آشنایی با انواع تخفیفات فروش می باشد که در این قسمت به آن ها اشاره می کنیم.
تخفیفات توافقی
تخفیفات توافقی در واقع همان چانه زنی مشتری می باشد. مشتری بر سر مبلغی جهت پرداخت به فروشنده با او توافق می کند. این نوع تخفیفات در دفاتر و اسناد ثبت نمی گردند.
تخفیفات تجاری
تخفیفات تجاری توسط فروشگاه ها در جشنواره ها و یا مناسبت های مختلف بر روی اجناس خود اعمال می گردند. این نوع از تخفیفات نیز در دفاتر و اسناد حسابداری ثبت نمی گردند.
تخفیفات نقدی
تخفیفات نقدی معمولا برای معاملات غیر نقدی توسط فروشنده برای مشتریان خود در نظر می گیرد. فرض کنید فاکتوری با مهلت 90 روزه به مشتری تحویل داده شده است. فروشنده جهت ترغیب مشتری به تسویه حساب در زودتر از موعد برای او تخفیفی در نظر می گیرد تا در هنگام تسویه حساب از فاکتور و مبلغ نهایی کسر گردد. این تخفیفات تحت عنوان تخفیفات نقدی در سیستم حسابداری ثبت می گردد.
تخفیفات برگشت از خرید
تخفیفات برگشت از خرید در اصل برای زمانی می باشد که کالای فروخته شده دارای عیب یا نقص باشد. در این حالت فروشنده برای جلوگیری از مرجوع کردن کالا توسط مشتری بخشی از مبلغ فاکتور را تحت عنوان تخفیفات برگشت از خرید کسر می نماید و ثبت این تخفیفات در حسابداری فروشگاهی الزامی می باشد.
نرم افزارهای حسابداری فروشگاهی
امروزه به دلیل گسترش اهمیت حسابداری در کسب و کارها، شرکت های خدمات حسابداری زیادی دست به تولید و عرضه نرم افزارهای حسابداری زده اند. با یک جستجوی ساده در اینترنت شما می توانید با نرم افزار حسابداری فروشگاهی بسیار زیادی آشنا شوید که برخی از آنها حتی رایگان عرضه می شوند. البته نرم افزارهای حسابداری رایگان محدودیت های بسیار زیادی برای کاربران خود به وجود می آورند که استفاده از آن برای کسب و کارهایی که به فکر رونق و گسترش خود هستند، پیشنهاد نمی گردد.
تهیه یک نرم افزار حسابداری فروشگاهی قدرتمند برای هر فروشگاهی لازم و ضروری می باشد. از مزایای آن می توان به موارد زیر اشاره نمود:
1- ثبت اطلاعات مشتریان و حساب های آن در دفاتر و صدور پیش فاکتور
2- تحویل صورتحساب چاپ شده فروش به مشتری و ذخیره در سیستم حسابداری
3- قابلیت اتصال به دستگاه بارکدخوان و تسریع ثبت فاکتورهای فروش
4- ارائه گزارش های مالی به صورت روزانه، ماهانه و سالیانه
5- تهیه و تنظیم صورت های مالی از قبیل ترازنامه، صورت سود و زیان و …
نتیجه گیری
حسابداری فروشگاهی یکی از مهمترین مواردی می باشد که در هر کسب و کار فروشگاهی باید به درستی به آن پرداخته شود. تهیه یک نرم افزار حسابداری قدرتمند و استخدام کارشناس حسابداری با تجربه و کارآزموده از جمله مهمترین اقدامات یک مدیر در فروشگاه می باشد. مدیریت فروشگاه با استفاده از داده های حسابداری فروشگاهی می تواند به میزان درآمد و هزینه ها پی برده و راهکارهایی جهت افزایش سوددهی مجموعه اتخاذ نماید. همانطور که اشاره شد نرم افزارهای حسابداری رایگان بسیاری تهیه و عرضه شده است ولی از آن جهت که محدودیت های بسیاری برای کاربر ایجاد می نماید، پیشنهاد می کنیم چنانچه قصد توسعه و رونق کسب و کار خود را دارید، از نرم افزارهای حسابداری فروشگاهی غیر رایگان و قدرتمند استفاده نمایید.
دیدگاه ها