

صفر تا صد تهیه صورت های مالی
صفر تا صد تهیه صورت های مالی توسط کارشناسان آرمان حساب در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. صورت های مالی در واقع تعیین کننده وضعیت یک مجموعه می باشد که در پاسخ به سه پرسش صادر می گردد.
پاسخ پرسش هایی از قبیل چه داریم؟ از کجا آورده ایم و چه کرده ایم در صورت های مالی خلاصه می شوند. از آن جهت که تهیه و تنظیم صورت های مالی مهمترین و نهایی ترین کار در یک چرخه حسابداری می باشد، آشنایی با انواع و نحوه تهیه صورت های مالی بسیار حائز اهمیت است .
صورت مالی چیست؟
همانطور که عنوان شد صورت های مالی در حقیقت تعیین کننده وضعیت مالی یک مجموعه می باشد. در اکثر شرکت ها تهیه اطلاعات جامع، کامل و حقیقی از وضعیت مالی و فعالیت اقتصادی شرکت و قرار دادن آن ها در اختیار افراد درون سازمانی و برون سازمانی از مهمترین مراحل یک چرخه حسابداری می باشد.
افراد برون سازمانی می توانند شامل سرمایه گذاران خارج سازمان، تامین کنندگان، بانک ها، سازمان مالیات و بیمه باشند. به عنوان مثال سرمایه گذاران و بانک ها با بررسی صورت های مالی و آنالیز وضعیت اقتصادی مجموعه می توانند به سرمایه گذاری یا ارائه تسهیلات بانکی بپردازند.
افراد درون سازمانی نیز شامل سهامداران، اعضای هیئت مدیره و مدیران مجموعه می باشد. که جهت بررسی روند شرکت و برنامه ریزی های آتی به این صورت های مالی نیاز اساسی دارند.
در واقع در صورت های مالی اطلاعاتی از عملکرد یک واحد اقتصادی در یک بازه زمانی مشخص و به صورت سازمان یافته در اختیار افراد ذی صلاح قرار می دهد. که این اطلاعات می تواند شامل دارایی ها، بدهی ها، سرمایه، درآمد، هزینه ها و جریان نقدی آن مجموعه باشد.
لازم به ذکر است این اطلاعات باید دارای شفافیت و صداقت کامل باشد.
اطلاعات مورد نیاز در صورت های مالی
هنگام تنظیم هر صورت مالی، ثبت برخی از اطلاعات لازم و ضروری می باشد. که در این قسمت به آن ها اشاره می گردد.
در هر صورت مالی باید نام واحد اقتصادی و اطلاعات هویتی آن ثبت گردد. همچنین باید مشخص شود که این اطلاعات مربوط به یک واحد تجاری می باشد. یا شامل چندین واحد تجاری است. از جمله مهمترین مواردی که لازم به ذکر آن می باشد تاریخ تنظیم صورت مالی و تعیین دوره زمانی آن است.
انواع صورت های مالی
صورت های مالی بسته به مواردی که در آن ذکر می گردد می توانند به چند دسته تقسیم گردند.
- ترازنامه
- صورت سود و زیان
- صورت تغییرات در حقوق مالکانه
- صورت جریان وجوه نقدی
ترازنامه یا صورت وضعیت مالی
ترازنامه یا صورت وضعیت مالی یک واحد اقتصادی شامل اطلاعاتی از قبیل دارایی ها، بدهی ها یک مجموعه و حقوق صاحبان سرمایه می باشد. که در پاسخ به دو سوال چه داریم. و از کجا آورده ایم تهیه می گردد.
این ترازنامه گزارشی بر اساس معادله اساسی حسابداری تنظیم می گردد. که بر طبق آن دارایی های یک مجموعه را شامل مجموع بدهی ها و حقوق صاحبان سرمایه در پایان یک دوره مالی می داند.
دارایی های هر مجموعه می تواند به دو دسته عمده دارایی های جاری از قبیل موجودی نقدی، اسناد دریافتنی کوتاه مدت، حساب های دریافتنی، موجودی کالا و ملزومات و دارایی های ثابت یا غیر جاری شامل دارایی های ثابت مشهود ساختمان، زمین و دارایی های ثابت نامشهود حق الامتیاز، سرقفلی، حق الاختراع و … تقسیم شوند. که در سمت راست ترازنامه قرار می گیرند.
بدهی های هر مجموعه نیز به دو دسته عمده بدهی های جاری از قبیل اسناد و حساب های پرداختنی، وام های کوتاه مدت و …. و بدهی های غیر جاری شامل مالیات های معوقه، وام های بلند مدت و …. تقسیم می شوند. که در سمت چپ تراز نامه به همراه حقوق صاحبان سرمایه قرار می گیرد.
صورت سود و زیان
صورت سود و زیان از دو بخش عمده درآمدها و هزینه های یک واحد اقتصادی در یک دوره مالی تشکیل شده است. و در پاسخ به پرسش چه کرده ایم تنظیم می گردد. مدیران یک مجموعه با بررسی صورت سود و زیان می توانند به میزان سوددهی و یا احیانا به زیان یک شرکت پی ببرند و راهکارهایی را جهت افزایش درآمد و کاهش هزینه ها ارائه دهند.
در صورت های مالی تمامی درآمدها و هزینه های عملیاتی و غیر عملیاتی اتفاق افتاده در یک دوره مالی مشخص و گزارش می گردند.
صورت تغییرات در حقوق مالکانه
حقوق مالکانه یا حقوق صاحبان سهام در اصل همان سرمایه یک واحد اقتصادی می باشد. که حاصل اختلاف دارایی ها و بدهی های یک شرکت می باشد. صورت تغییرات در حقوق مالکانه در واقع نشان دهنده میزان تغییراتی است که در سرمایه صاحبان سهام ایجاد شده و با جزئیات در این صورت ذکر می شود.
در واقع در این گزارش ضمن تعیین میزان سرمایه شرکت در سال مالی گذشته، عنوان می کنیم که در طی سال مالی قبل و سال مالی جدید چگونه تغییر کرده و در حال حاضر میزان سرمایه چقدر می باشد.
صورت جریان وجوه نقد
صورت جریان وجوه نقد در واقع گزارشی از میزان گردش پول نقد در مجموعه ارائه می دهد. به عبارتی می توانیم میزان جریان ورودی و خروجی های مالی در یک دوره مالی شرکت را بررسی کنیم. این گزارش برای بررسی میزان قدرت مجموعه در پرداخت بدهی ها، شناخت منابع مالی و کنترل آنها و برای بهبود برنامه ریزی های جریان های نقدی تنظیم می گردد. و در اختیار افراد برون سازمانی و درون سازمانی قرار می گیرد.
نتیجه گیری
به طور کلی صورت های مالی نشان دهنده وضعیت مالی و شرایط اقتصادی یک واحد تجاری می باشد. که تهیه آن در بازه های زمانی تعیین شده، یکی از مهمترین وظایف هر حسابدار می باشد. این گزارشات به افراد درون سازمانی جهت برنامه ریزی و مدیریت بهتر و به افراد برون سازمانی برای آگاهی از وضعیت شرکت جهت تصمیم گیری در حوزه سرمایه گذاری و … ارائه می گردد. لازم به ذکر است صورت های مالی باید دارای شفافیت کامل باشد. و در داخل آن باید توضیحاتی در خصوص چگونگی ثبت اطلاعات و روش های اتخاذ شده نیز وارد گردد.
دیدگاه ها