

حسابداری انبار
حسابداری انبار یکی از زیر مجموعه های خدمات حسابداری می باشد. که هدف آن مدیریت موجودی کالا ها و نظارت ورودی و خروجی کالا می باشد. بهتر است بدانید که موجودی محصول تنها به محصولاتی که در انبار وجود دارند. و هنوز فروش نرفته اند اطلاق نمی شود. درواقع موجودی محصول یکی از دارایی ها شرکت است. و مانند سایر دارایی ها نیاز به ثبت و نگهداری دارد. حسابداری انبار، روشی برای ارزش گذاری صحیح این دارایی شرکت است، با استفاده از حسابداری انبار می توان ارزش موجودی کالای شرکت را به درستی در صورت های مالی گزارش نمود.
در این مقاله ما حسابداری انبار را به صورت کامل مورد بررسی قرار می دهیم . ولی در صورتیکه شما نیاز به ارائه اسناد مالی انبار دارید به شدت توصیه می نماییم از خدمات یک حسابدار یا شرکت ارائه دهنده خدمات حسابداری قدرتمند همانند شرکت آرمان حساب اسپادانا استفاده نمایید.
حسابداری موجودی کالا چیست ؟
حسابداری انبار حول محور نمایش موجودی کالای شرکت در ثبت های حسابداری، ترازنامه، گزارش سود. و زیان و سایر گزارشات مورد نیاز می چرخد. بصورت معمول حسابداری موجودی کالا بسیار پیچیده تر از آن است که به نظر می رسد. زیرا موجودی کالا سیال است. و دائما با هر خرید و فروش کالا در حال تغییر می باشد.
موجودی کالا شامل سه نوع موجودی به شرح ذیل می باشد .
- مواد اولیه
- کالای در جریان ساخت
- محصول
موجودی کالا فروش نرفته شما در پایان سال باید تحت عنوان موجودی کالای پایان دوره در صورت های مالی گزارش گردد. به عبارت دیگر تعین بهای تمام شده کالای فروش رفته و همچنین بهای موجودی کالای پایان دوره از مهمترین دستاوردهای حسابداری انبار می باشد.
هرگونه افزایش یا کاهش در ارزش کالاها بروی موجودی کالای شرکت تاثیر گذار است. و همچنین ارزش موجودی کالا بر سرمایه و ارزش کل شرکت موثر می باشد.
عبارات کلیدی در حسابداری انبار
دو عبارت کلیدی که باید در زمان ورود به حسابداری انبار آگاهی کافی نسبت به آن داشته باشید را در ادامه مورد بررسی قرار می دهیم.
بهای تمام شده کالای فروش رفته : شامل هزینه های تولید یا خرید کالایی که توسط شرکت فروخته شده است.
موجودی کالای پایان دوره : اشاره به ارزش کالاهای فروخته نشده یا به عبارتی موجود در انبار در پایان دوره مالی دارد.
در ادامه بصورت مفصل در مورد هر یک از موارد بالا توضیح می دهیم.
بهای تمام شده کالای فروش رفته
بهای تمام شده کالای فروش رفته یکی از معیارهای اصلی تعیین سود آوری و همچنین ارزش موجودی کالای پایان دوره یک شرکت می باشد.
همانطور که از نام آن مشخص است، بهای تمام شده کالای فروش رفته به بهای که یک شرکت برای تولید محصولاتی که فروخته است از جمله بهای خرید مواد اولیه، هزینه های نیروی کار، هزینه های سربار پرداخت کرده است اطلاق می گردد. باید در نظر داشت هزینه هایی مستقیما با فرآیند تولید مرتبط نیستند همانند هزینه حمل کالای فروش رفته، هزینه تبلیغات، هزینه کارکنان واحد فروش و سایر هزینه ها در محاسبه بهای تمام شده دخیل نیستند.
نهایتا بهای تمام شده کالای فروش رفته به شما کمک می کند تا میزان سود ناخالص حاصل از یک یا چند فروش را تعیین کنید.
برای مثال :
اگر شما کالایی را به ارزش 100 ريال بفروشید و بهای تمام شده آن 80 ريال باشد، شرکت شما 20ريال سود ناخالص بدست آورده است. این یک فرمول ساده است، اگرچه این یک فرمول ساده می باشد ولی در مورد تولید محصولات ممکن است چالش های زیادی جهت محاسبه آن داشته باشید. البته امروزه با وجود نرم افزارها حسابداری انبار چالش های حسابداران در مورد محاسبات بهای تمام شده به حداقل رسیده است. و شرکت های می توانند با خرید نرم افزار حسابداری انبار متناسب با سطح فعالیت خود از امکانات آنها بهره مند گردند. در صورت نیاز به مشاوره خرید نرم افزار حسابداری انبار شرکت آرمان حساب اسپادنا می تواند روند گردش کالاها، وصعیت انبارها و درخواست های شما را بررسی و بهترین نرم افزارها را به شما معرفی کند.
بهای تمام شده کالای فروش رفته در طول یک سال مالی تحت عنوان یکی از آیتم های صورت سود و زیان گزارش و در تعیین سود شرکت به صورت مستقیم تاثیر گذار است.
محاسبه بهای تمام شده کالای فروش رفته
برای محاسبه بهای تمام شده کالای فروش رفته در یک دوره مالی باید.
. تعیین کنید چه هزینه هایی می تواند با فرآیند تولید محصولات شما مرتبط است، همانند مواد مستقیم، دستمزد کارکنان تولید و هزینه های سربار تولید.
. بهای موجودی ابتدای دوره را در نظر بگیرید.
. بهای کالاهای خریداری شده در طی دوره را اضافه کنید.
. موجودی کالای پایان دوره را محاسبه و کسر کنید.
موجودی کالای پایان دوره
به احتمال زیاد یک شرکت تمام موجودی محصول خود در دوره مالی را نمی تواند بفروشد. به این معنی که موجودی محصول موجود و فروخته نشده باید ارزش گذاری و تحت عنوان موجودی کالا در صورت های مالی لحاظ شود.
جهت محاسبه موجودی کالای پایان دوره مراحل زیر را انجام دهید.
1) موجودی کالای ابتدای دوره را در نظر بگیرید. موجودی کالای پایان دوره در واقع موجودی کالای پایان دوره قبل است که با سال مالی جاری منتقل گردیده است.
2) محصولات خریداری شده در طول دوره مالی را اضافه کنید.
3) محصولات فروش رفته را کسر کنید.
4) در نهایت عدد محاسبه شده تحت عنوان موجودی کالای پایان دوره شرکت گزارش می گردد.
با این حال :
ما باید ارزش ریالی موجودی کالای پایان دوره ای که در مرحله قبل محاسبه کردیم را تعیین کنیم. یا به عبارت دیگر موجودی مقداری محاسبه شده در روش قبل را ریالی کنیم. در این مرحله است که این این فرآیند پیچیده تر می گردد.زیرا :
1) خریدهای کالا در طول دوره و به دفعات انجام می گیرد.
2) هر بار خرید ممکن است با نرخ متفاوتی انجام پذیرد.
3) فروش کالا نیز در جریان است و موجودی کالا به وجه نقدی ( یا حساب های دریافتنی ) تبدیل می گردد.
سخن آخر
زمانیکه در تعداد دفعات خرید انجام شده است، و هر بار با نرخ متفاوتی خرید ثبت شده است شما از کدام نرخ برای ارزش گذاری موجودی کالای پایان دوره استفاده می کنید ؟ در اینجاست که روش های ارزش گذاری موجودی کالا وارد عمل می شود. البته استفاده از نرم افزار حسابداری انبار نیز کمک شایانی به حسابداران و مدیران مالی جهت تهیه گزارشات مقداری و ریالی موجودی کالای پایان دوره می نماید.
نرم افزار حسابداری آرپا نیز یکی از نرم افزارهای حسابداری جامع می باشد. که با دارا بودن زیر سیستم تخصصی انبار و امانی کلیه عملیات گردش کالا در شرکت ها از جمله رسیدها، حواله ها، انتقال کالا بین انبار را مدیرت نماید، همچنین با ابزار قدرتمند انبارگردانی در پایان هر سال عملیات شمارش و تعدیل انبار را بصورت مکانیزه کنترل کند. در تکمیل اقدامات قبلی در نرم افزار آرپا امکان محاسبات ارزش گذاری موجودی ها و صدور سند حسابداری با انواع روش های حسابداری انبار وجود دارد.
دیدگاه ها