• 031 - 34008
  • خانهدانستنی هامالیات بر ارزش افزوده چیست

    مالیات بر ارزش افزوده چیست

    نویسنده : مدیر ارشد
    تاریخ : 1401/12/07
    مالیات بر ارزش افزوده

    مالیات بر ارزش افزوده چیست

    مالیات بر ارزش افزوده چیست این سوالی است که شاید به آن برخورد کرده باشید . درواقع مالیات بر ارزش افزوده که به اختصار به آن VAT نیز می گویند، یکی از مهمترین انواع مالیات های غیر مستقیم می باشد. که می تواند جزء منابع مالی و درآمدی دولت نیز به شمار آید.

    ارزش افزوده هر کالا در مراحل مختلف یک فرآیند تولیدی و یا حتی در ارائه خدمات انجام شده محاسبه شده و درصد مشخصی از آن به عنوان مالیات بر ارزش افزوده پرداخت می گردد. لازم به ذکر است پرداخت کننده نهایی مالیات بر ارزش افزوده مصرف کننده نهایی می باشد. در این مقاله قصد داریم به تمامی نکات مورد نیاز شما در خصوص مالیات بر ارزش افزوده از قبیل نحوه محاسبه، مدت زمان ارسال و پرداخت، موارد معافیت آن و …. بپردازیم. تا انتها با آرمان حساب همراه باشید.

    توضیحات تکمیلی مالیات بر ارزش افزوده

    Value Added Tax در واقع همان مالیات بر ارزش افزوده می باشد. که به اختصار به آن VAT نیز می گویند. مالیات بر ارزش افزوده یکی از مهمترین انواع مالیات های غیر مستقیم می باشد. که به افزایش ارزش پولی یک کالا در طی فرآیند تولید و یا در پروسه ارائه خدمات تعلق می گیرد. و مشمولین مالیات موظف به محاسبه و پرداخت آن در بازه زمانی تعیین شده توسط سازمان اداره مالیات می باشند. به عبارتی دیگر می توان گفت مالیات بر ارزش افزوده به اختلاف ارزش کالای عرضه شده با ارزش کالای خریداری شده تعلق می گیرد.

    در گذشته 6 درصد از اختلاف محاسبه شده به عنوان مالیات و 3 درصد به عنوان عوارض در نظر گرفته میشد ولی در تبیین قانون جدید در سال 1400 به صورت کلی 9 درصد به عنوان مالیات بر ارزش افزوده محاسبه و پرداخت می گردد.

    لازم به ذکر است پرداخت کننده نهایی مالیات بر ارزش افزوده شخص مصرف کننده می باشد. فرض کنید شما تولید کننده یک محصول به صورت عمده می باشید و کالای خود را با قیمت مشخصی به توزیع کنندگان مختلف به فروش می رسانید. در پایان هر فصل شما موظف به پرداخت 9 درصد سود حاصل از فروش خود می باشید. در طی فرآیند محاسبه مالیات بر ارزش افزوده شما باید جمع فاکتورهای خرید خود را از جمع فاکتورهای فروش خود کم کنید و 9 درصد آن را به عنوان مالیات پرداخت نمایید.

    برای دریافت مشاوره در حوزه خدمات حسابداری  مالیاتی می توانید با ما تماس بگیرید. تا کارشناسان متخصص ما راهکارهای در این زمینه به شما ارائه دهند.

    زمان ارسال و پرداخت مالیات بر ارزش افزوده

    مشمولین مالیات بر ارزش افزوده موظف به ارسال و پرداخت اظهارنامه خود تا 15 روز پس از پایان هر فصل می باشند. جهت ارسال اظهارنامه خود باید به سامانه my.tax.gov.ir مراجعه نموده و سپس اقدام به پرداخت آن نمایند. به عنوان مثال هر مجموعه تا 15 تیرماه برای ارسال اظهارنامه فصل بهار خود فرصت دارد. بدیهی است چنانچه مشمولین مالیات بر ارزش افزوده در بازه زمانی ارائه شده اقدام به ارسال و پرداخت مالیات خود ننمایند مشمول جریمه خواهند شد.

    مالیات بر ارزش افزوده

    طبقه بندی مجموعه ها از نظر مالیات بر ارزش افزوده

    مجموعه ها از نظر نوع مالیات بر ارزش افزوده به 3 دسته مختلف تقسیم می شوند. که عبارتند از:

    مالیات بر ارزش افزوده شرکت های تولیدی

    برخی از مجموعه در طی فرآیند تولید ممکن است مواد اولیه را مصرف نمایند که معاف از مالیات بر ارزش افزوده می باشند. ولی در مقابل محصول تولیدی آن ها مشمول مالیات بر ارزش افزوده باشد. به عنوان مثال فرض کنید شما فروشنده و تولید کننده محصولات لبنیاتی می باشید. در نتیجه مواد اولیه شما از قبیل شیر معاف از مالیات بوده و در مقابل برخی از محصولات تولید شده مشمول مالیات می شوند. چنین شرکت هایی در گروه تولید کننده های مالیات بر ارزش افزوده می باشند.

    مالیات بر ارزش افزوده شرکت های مصرفی

    گروهی دیگر از مجموعه معکوس حالت قبل می باشند یعنی مواد اولیه آن ها مشمول مالیات بر ارزش افزوده و محصول نهایی ممکن است معاف از مالیات باشند. چنین شرکت هایی جز مصرف کننده های مالیات بر ارزش افزوده می باشند.

    مالیات بر ارزش افزوده درآمد

    تمامی شرکت های بازرگانی که هم کالاهای خریداری شده و هم کالاهای فروخته شده آن ها مشمول مالیات بر ارزش افزوده می باشد. در دسته مالیات بر ارزش افزوده درآمدی قرار می گیرند.

    مالیات بر ارزش افزوده

    موارد معافیت مالیات بر ارزش افزوده

    بر اساس ماده 9 که در سال 1400 تبیین شد، سازمان مالیات اکثر مواردی که در سبد مصرفی خانوارها قرار می گیرند. از قبیل برنج و آرد و … و همچنین مواردی که در مباحث درمانی کاربرد دارند. از قبیل بیمه های عمر، زندگی، درمان و … معاف از مالیات بر ارزش افزوده می باشند.

    علاوه بر بخش های فوق، طبق قانون جدید طلا، جواهر و پلاتین استفاده شده در جواهرات معاف از مالیات بوده ولی اجرت ساخت آن مشمول مالیات می گردد.

    برخی از کالاهای و خدمات معاف از مالیات به شرح زیر می باشند:

    • کلیه محصولات کشاورزی فرآوری نشده به همراه بذر، نهال، کود و سموم استفاده شده و همچنین آب مصرفی در کشاورزی
    • دام و طیور زنده و محصولات دامی و طیور
    • فرش دستباف و کلیه محصولات صنایع دستی و مواد اولیه آنها
    • کالاهایی با کاربردهای دفاعی، نظامی و ….
    • واکسن ها و داروهای انسانی و دامی
    • و خدماتی از قبیل خدمات درمانی، تشخیصی و توانبخشی انسان، دام و طیور
    • خدمات چاپ و انتشار روزنامه، کتاب و ….
    • و …

    لازم به ذکر است برخی موارد از قبیل شکر و چای که پیشتر معاف از مالیات بودند در قانون جدید مشمول مالیات بر ارزش افزوده هستند. همچنین کالاهای صادر شده به خارج کشور نیز معاف از مالیات می باشند. ولی ورود کالاها به داخل کشور پس از اخذ مالیات بر ارزش افزوده اجازه ترخیص از گمرک را خواهند گرفت.

    نتیجه گیری

    محاسبه و ارسال مالیات بر ارزش افزوده یکی از مهمترین دغدغه های حسابداران در ابتدای هر فصل می باشد. این نوع از مالیات غیر مستقیم یکی از مهمترین منابع درآمدی دولت ها می باشند. لازم است بدانید شما در محاسبه مالیات بر ارزش افزوده کافیست ارزش پولی کالاهای عرضه شده خود را از ارزش کالاهای خریداری شده کم نموده و درصد مشخصی از آن را به عنوان مالیات فصل خود در بازه زمانی تعیین شده به سازمان اداره مالیات پرداخت نمایید. بدیهی است آشنایی شما با موارد معاف از مالیات و یا میزان مالیات کالاهای خاص از ابتدایی ترین مسائل جهت محاسبه و ارسال بی نقص اظهارنامه مجموعه می باشد.

    اگر این مطلب برای شما مفید بود آن را با آشناهایتان به اشتراک بگذارید
    دیدگاه ها

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    مطالب مرتبط

    سامانه مودیان چیست
    سامانه مودیان چیست

    سامانه مودیان چیست سامانه مودیان یکی از مهمترین برنامه های سازمان امور مالیاتی کشور می باشد. که از تیر ماه […]

    تفاوت سیستم حسابداری ادواری و دائمی

    تفاوت سیستم حسابداری ادواری و دائمی سیستم حسابداری ادواری و دائمی دو روش مهم در علم حسابداری می باشند. که […]

    حساب های موقت و بستن آنها
    حساب های موقت و بستن آنها

    حساب های موقت و بستن آنها حساب های موقت به آن دسته از حساب هایی گفته می شود که برای […]

    صفر تا صد تهیه صورت های مالی
    صفر تا صد تهیه صورت های مالی

    صفر تا صد تهیه صورت های مالی صفر تا صد تهیه صورت های مالی توسط کارشناسان آرمان حساب در این […]

    وام و تسهیلات بانکی
    وام و تسهیلات بانکی

    وام و تسهیلات بانکی وام و تسهیلات بانکی یکی از رایج ترین موارد موجود در سازمان ها و شرکت ها […]

    لینک های مرتبط

    تمام حقوق این وبسایت برای آرمان حساب محفوظ است .
    سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
    مکالمه را شروع کنید
    سلام! برای چت پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
    ما معمولاً در چند دقیقه پاسخ می دهیم