حسابداری شرکت های بازرگانی
حسابداری شرکت های بازرگانی
دراین مقاله قصد داریم تا شما را با دلیل اهمیت حسابداری بازرگانی و چگونی آن آشنا کنیم. آشنایی با روشهای نگهداری موجودی کالا، انواع صورتهای مالی از جمله مباحثی است که در این مقاله با آن آشنا می شوید. حسابداری شرکت های بازرگانی نیاز به تخصص و تجربه بالایی دارد. اگر برای حسابداری شرکت بازرگانی خود نیاز به مشاوره دارید می توانید به صفحه خدمات حسابداری مالی آرمان حساب مراجعه کنید.
تعریف شرکت بازرگانی و ساز و کار آن:
از نظر نوع فعالیت شرکت ها به سه دسته تقسیم میشوند.
- شرکت های تولیدی
- بازرگانی
- خدماتی
یک شرکت بازرگانی نه مانند شرکت های تولیدی محصولی تولید می کنند و نه مانند شرکت های خدماتی به تولید خدمت مبادرت دارند، شرکت بازرگانی به عنوان یک واسطه عمل می کنند. به این صورت که کالاهای تولید شده را به دست مصرف کننده می رسانند و همچنین پلی هستند که محصولات شرکت های تولیدی را بدون دخل و تصرف در ماهیت محصول، آن را به دست مصرف کننده می رسانند.
حسابداری شرکت ها به چند دلیل بسیار با اهمیت میباشد.
1. امروزه حضور شرکتهای بازرگانی در واردات کالاهای خارجی بیشتر به چشم می خورد. در اینجاست که حسابداری بازرگانی بسیار اهمیت پیدا می کند. چرا که خرید محصولات خارجی با واحد پول خارجی و فروش آن به واحد پولی دیگر و قیمت گذاری آن نیاز به تخصص دارد. هرچند امروزه با وجود نرم افزار های حسابداری مانند نرم افزار حسابداری آرپا این امر به راحتی امکان پذیر است.
2. ارتباط شرکت بازرگانی با تعداد زیادی از خرده فروشان و عمده فروشان سبب بالا رفتن حجم فعالیت های مالی شرکت و همچنین وجود طرف حساب های مختلف نیاز به مدیریت بالایی دارد.
3. طرف دوم ماجرا خرید و فروش شرکت بازرگانی می باشد که به صورت اعتباری انجام می شود و نیاز به مدیریت صحیح حسابهای دریافتنی دارد.
همانطور که اشاره شد حسابداری شرکت های بازرگانی هم بسیار حجم بالایی دارد و هم بسیار مهم است. در ادامه با نحوه حسابداری شرکت های بازرگانی می پردازیم تا بهتر با چگونگی حسابداری شرکت ها آشنا شویم.
صورتهای مالی شرکت
ترازنامه: ترازنامه یکی از مهمترین و کلی ترین گزارش های صورت های مالی می باشد. ترازنامه تمامی اقلام مالی شرکت ها را در یک قالب به ما نشان می دهد. در این گزارش دارایی های شرکت در سمت راست گزارش، بدهی ها و حقوق مالکان در سمت چپ گذارش قابل مشاهده میباشند. ترازنامه بهترین گزارش برای بررسی کلی روند شرکت و سنجش میزان رشد شرکت با سال های قبل می باشد. چرا که در ترازنامه تمامی اقلام حتی دارایی های غیر نقد شرکت بازرگانی گزارش می شود. حساب های ترازنامه ای شرکت های بازرگانی شامل موارد زیر می شود:
1. دارایی های غیر جاری (ثابت): این نوع دارایی ها معمولا برای مقاصد بلند مدت تحصیل می شوند و عمر مفید آنها بیشتر از یکسال می باشد. این دارایی شامل مشهود و غیر مشهود می باشد.
2. دارایی های جاری: دارایی های جاری نوعی از دارایی هستند که از قدرت نقد شوندگی بالایی برخوردار میباشند و همچنین انتظار میرود در مدت کمتر از یک سال تبدیل به وجه نقد میشوند.
3. بدهی های غیر جاری: این نوع بدهی که پیش بینی شود شرکت نتواند در یک سال جاری پرداخت کند.
4. بدهی های جاری: نوعی از حساب های ترازنامه ای که انتظار میرود طی سال جاری از محل داراییهای جاری پرداخت شود؛ بدهی های جاری گفته میشود.
5. حقوق مالکانه ( حقوق صاحبان سهام): حساب هایی که مرتبط با سهامداران و مالکان شرکت باشد در این قسمت قرار می گیرد.
6. صورت سود و زیان: تمامی فعالیت های شرکت های بازرگانی برای کسب سود میباشد. بهترین گزارش برای نشان دادن میزان موفقیت شرکت در کسب سود گزارش سود و زیان میباشد. صورت سود و زیان بهترین گزارش برای نشان دادن میزان موفقیت شرکت در کسب سود میباشد.
حساب های زیر جزو حساب های سود و زیانی می باشد
- موجودی کالا
- خرید کالا
- برگشت از خرید
- تخفیفات خرید
- فروش کالا
- برگشت از فروش کالا
- تخفیفات نقدی فروش
- سود و زیان جاری
- بهای تمام شده کالای به فروش رسیده
- هزینه های عملیاتی ( اداری و فروش )
صورت جریان گردش وجوه نقد
صورتی که اطلاعات کاملی در خصوص میزان نقدینگی شرکت در اختیار مدیران قرار میدهد. برای درک صورت جریان گردش وجود نقد میتوان به موردی که در ادامه به آن میپردازیم اشاره کنیم. در ابتدا میزان نقدینگی یک شرکت را در یک بازه زمانی مشخص مثلا سه ماهه در قالب گزارشی جمع آوری میکنیم. در این گزارش جریان گردش وجوه نقد در قسمت های مختلف بررسی می شود. متخصصان حسابداری این صورت گردش را با استفاده از دانش و تجربه خود تجزیه و تحلیل میکنند. در پایان پیشنهاد هایی به مدیران می دهند تا از وجوه نقد شرکت بیشترین بازدهی به عمل آید. در شرایط کنونی که وجود وجه نقد بسیار محدود میباشد استفاده درست از این گذارش یکی از مؤثر ترین روشهای حل مشکلات مالی سازمان خواهد بود.
روشهای حسابداری در شرکت بازرگانی
سیستم دائمی:
در روش دائمی موجودی کالا دائم در حال تغییر بوده و با هر خرید کالا مبلغ موجودی کالا افزایش (بدهکار) و با فروش کالا کاهش (بستانکار) می شود. به این شیوه در هر زمان می توان مبلغ دقیق موجودی کالا را در اختیار داشت. سیستم دائمی به دلیل اطلاعات به موقع و دقیقی که به مدیران می دهد شیوه مرسوم تری نسبت به سیستم ادواری می باشد.
سیستم ادواری:
روش ادواری برعکس سیستم دائمی می باشد در این روش، موجودی و بهای کالا در طی دوره ثابت بوده و گردش آن در دفاتر ثبت نمیشود. اما چگونه موجودی و بهای کالا محاسبه می شود؟ باید گفت در انتهای هر سال موجودی کالا شمارش می شود و بهای آن با روش منتخب برآورد می شود. موجودی به دست آمده به عنوان موجودی کالا در پایان همان سال و موجودی ابتدای دوره سال بعد در نظر گرفته می شود. سیستم ادواری نمی تواند در هر زمان مبلغ دقیق موجودی کالا را در اختیار مدیران قرار دهد اما نسبت به روش دائمی سیستم راحتری می باشد از همین رو معمولا در شرکت هایی که گردش کالای پایین دارند استفاده می شود. قیمت کالای خریداری شده، میزان موجودی کالا و مبلغ فروش مهمترین حساب هایی هستند که مانده آنها در سیستم حسابداری مشخص شده حائظ اهمیت می باشد.
عالی و جامع
فقط در مورد نرم افزار هم مقاله بنویسید ممنون میشم
ممنون از لطفتون
بله حتما
ممنون از مقاله خوبتون
ممنون از لطفتون محسن جان
بسیار جامع و کامل ممنون
خواهش میکنم زهرا جان
مچکر بابت اینکه نظرتون رو با ما به اشتراک میگذارید
لطفا ثبت سند در حسابداری هم توضیح دهید سپاسگزارم .
ممنون از نظرتون
بله حتما.
شما می تونید با مراجعه به لینک زیر ثبت های مربوط به خرید کالا را مشاهده کنید.
https://armanhesab.com/buy-accounting/
بله حتما